sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Pohdinnan ulottuvuuksista

Pohdinnan tasoja on monia. Arjessa kysytyt kysymykset ovat usein vahvasti kausaalisia, sillä emme takerru pohdiskelemaan vuorovaikutteisten subjektien olemusta, joka jarruttaa johdonmukaista tilapäisen päämäärän saavuttamiseksi muodostunutta ajatusketjua. Filosofisessa pohdinnassa argumenttiketju voi jatkua metafyysiselle tasolle, jossa kyseeseen nousee olevan luonne ja esimerkiksi se, miksi sitä kysymme.

2 kommenttia:

  1. Kiitos ajatuksia herättävästä ja tajunnanvirtaa syventävästä blogista! Tekstejä on mukava lukea, sillä internetin maailmassa tuntuu olevan liikaa pinnallisuutta ja syvemmän pohdinnan sivuun jättäminen tekee ihmisistä loppujenlopuksi pelkkiä tyhjiä kuoria. Ja vaikka asia ei aina ihan näin kärjistetysti menekään, ajattelu ei ole koskaan pahasta, varsinkin jos pystyy argumentoimaan väitteensä muidenkin ymmärrettäväksi ja konkreettisin esimerkein esittämään ajatuksensa niin, että voimme kaikki samaistua niihin (tai olla samaistumatta, mistäs sitä ikinä tietää jos joku onkin aivan päinvastaista mieltä).

    Jatka ihmeessä kirjoittelua, täällä on ainakin yksi kiinnostunut lukija!

    VastaaPoista
  2. Mukava kuulla. Täällä ovat epäsäännölliset todellisuuden luonnetta käsittelevät ajatukset, jotka harhailevat metafysiikan syvissä luolissa palaten johtopäätökseen, että koskaan ei voi olla oikeassa. Pyrin kuitenkin selittämään tavallani, miten maailman voi nähdä monista näkökulmista sekä millaista ideoita ja päätelmiä rakennan havaintomaailmani jatkeeksi.

    Internetin maailma ilmiöineen voi saada mielen kyyniseksi, mikäli kyseisen verkon luonnetta on tutkinut pintaa syvemmältä. Internetvuorovaikutus on rajoittunutta, jonka vuoksi virhetulkintoja syntyy ja ennakkoluulot kärjistyvät puolin ja toisin. Syvempi pohdinta jää kieltämättä takaa alalle.

    Tajunnanvirtaa syventävät johdonmukaisia ajatusketjuja rikkovat argumentit. Keskenään ristiriitaisten väitteiden esittäminen ei ole pahasta. Yksikään näkökulma tuskin on oikea.

    Konkreettisia esimerkkejä ajatuksille blogissa on kovin niukasti, mutta mukava kuulla jos analyyttinenkin teksti on mukavaa luettavaa.

    VastaaPoista